dimecres, 16 de desembre del 2009

Sopa de ceba a la francesa



Avui, no sé si motivada per l'hivern que s'ha presentat de cop, m'ha vengut a la memòria una sopa de ceba, que un dia de finals de febrer de fa prop de 9 anys, tastàrem a un restaurant de Montmatre, durant la nostra lluna de mel. Record que era un dia fredíssim; del cel gris, encapotat, queien les flòbies de neveta. Havíem passejat tot el matí com si aquell temps gelat no fos impediment per gaudir de les meravelles de París. Cap el mitjdia, amb les galtes tallades i les mans balbes de la fredor, entràrem al restaurant, un com el de les pel·lícules franceses, de taules diminutes i molt juntes. Al menú oferien d'entrant "Soup d'oignons" i ens decidírem a demanar-la. A la primera cullerada ja havíem reviscolat, aquella sopa engegà, de sobte, tot el fred que s'havia ensenyorit dels nostros cossos. No vos he de dir res més: durant aquell viatge aquella sopeta es convertí en el nostre plat preferit.
Curiositats de la vida, des de llavors ençà, no l'he tornat a provar. Així que, com que el clima acompanya, m'he decidit a preparar-la per primera vegada des d'aleshores. He de dir que no m'ha sortit tan bona com la que jo recordava, pot ser perquè el formatge no era el que tocava. O, simplement, perquè aquest pic no em trobava asseguda a una tauleta d'un restaurant a París, ni tampoc, “bien sûr”, de lluna de mel!. :)
Aquest "consomé" era un temps considerat un sustent humil, d'ingredients senzills, identificat amb èpoques d'abstinència. Per a la seva preparació bàsica es tallen moltes cebes en juliana i es fregeixen en mantega. Tot això és bull posteriorment amb aigua i farina. Se sol servir calenta en una espècie de tassa amb troços de pa blanc i de formatge que suren a la superfície. Per acabar se gratina.
Jo he fet servir la My Cook amb aquesta recepta:

Ingredients:
2,ó 3 cebes (segons el tamany)
40 gr. de mantega
1 cullerada de farina
1 l. de brou de pollastre
sal
pebre blanc mòlt
50 cc. de brandy
crostons de pa (baguette o barra)
formatge gruyère o emmental

Preparació: Pelar i tallar en quarts les cebes. Posar dins el tassó i triturar 20 seg. a velocitat 4. Afegir la mantega i sofregir 10 minuts a 100º, velocitat 2. Posar-hi la farina i remoure uns segons a velocitat 2. Incorporar el brou, un poc de sal i una espipellada de pebre mòlt. Coure 45 minuts a 100º, velocitat 2.
Encalentir el brandy dins una casserola a part i deixar que l'alcohol s'evapori pegant-li foc. Una vegada s'ha apagat la flama, ho afegim a la sopa, a la meitat de la cocció. Servir la sopa amb llesques del pa torrat i el formatge al damunt, després de gratinar-la al forn.

Bon Appétit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada